Není rooibos jako rooibos
Mezi dvě nejpočetnější skupiny patří milovníci čajů a milovníci kávy, kteří mezi sebou vedou neustálý boj o to, který z těchto dvou nápojů je lepší. Dnes se společně podíváme na čaje, a to konkrétně na rooibos a jeho varianty, na nichž si můžete pochutnat.
Začít bychom jistě měli začít pěkně od začátku, tedy od toho, odkud vůbec tento čaj pochází, jaké jsou jeho charakteristické znaky a také hlavní benefity jeho pití. Velkou zajímavostí je, že rooibos podle spousty odborníků, vůbec čajem není. Označují jej jednoduše jako nápoj, jehož základem jsou lístky z keře, pocházejícího z Afriky, který najdeme pod označením čajovec Kapský. Dozrání lístečků do správné fáze trvá zhruba půl roku od vysazení. Takto připravené lístečky se sesbírají, podrtí se a následně přichází proces oxidace, jehož zásluhou dochází k získání charakteristické barvy tohoto nápoje, kterým je červená až lehce hnědá.
Ve své domovině, tedy v Africe, vám tento čaj domorodci připraví v lahodné slaďoučké jemné krémové variantě, které se dosahuje přidáním cukru a mléka. V jiných částech světa se přistupuje ke klasické přípravě, která se jistě povede i vám v pohodlí domova. Jediné, co musíte dodržet je jedna lžička na jeden hrníček a následné zpravidla tři minuty louhování. Zajímavým pravidlem ovšem je, abyste při louhování měli hrníček přikrytý například podšálkem. Na tyto účely se skvěle hodí hrníčky s pokličkou, na které narazíte téměř v každém specializovaném obchodě. Teď si určitě říkáte, proč je zakrytí tak důležité. Odpověď je naprosto jednoduchá. Díky přikrytí vám z nápoje neodejdou sinice, které vytváří právě onu lahodnou a charakteristickou chuť. Chtěli-li bychom popsat chuť čaje, mohli bychom použít slova jako sladký, lehce ořechový, s jemným nádechem skořice.
Mezi hlavní benefity, které přichází po pití tohoto nápoje, patří obrovský obsah vitamínu C, který se stará o obranyschopnost našeho organismu, a oxidantů, jež zpomalují procesy stárnutí, zmírňování kožních potíží, zlepšování trávicího procesu, zklidnění organismu, nakopnutí metabolismu, což vede k podpoření procesu hubnutí, detoxikace organismu a také podpora dobrého spánkového cyklu.
Budete-li si tedy chtít tento čaj vychutnat, nabízí se vám hned několik variant. První je klasický rooibos červený Prodejcaje, který si svůj přívlastek vysloužil díky krásné mahagonové barvě a jež podporuje správnou paměť. Další variantou je zelený rooibos, který nepodléhá procesu fermentace a jež se stává velkým hitem ve světě čajů. Velkou zajímavostí, jež si získává velkou oblibu, je red espresso, což je klasické espresso, které je ovšem připraveno z rooibosu nikoli z kávy. Tento nápoj neobsahuje kofein a vysloužil si již několik významných ocenění.